Strona główna/Aktualności/ Biotechnologia w kuchni

Biotechnologia w kuchni

24 Października 2023

Wyizolowanie DNA z komórek owocu czyli biotechnologia w kuchni

Podczas zajęć laboratoryjnych w Zielonym laboratorium uczniowie klasy VIII wyizolowali DNA z owoców - kiwi, banana. Do eksperymentu uczniowie potrzebowali zaledwie kilku rzeczy: probówki, zlewki, lejek, sól kuchenną, płyn do mycia naczyń, alkohol. Następnie było mieszanie, dolewanie i ... oczywiście była - precyzja! Prace przebiegały pod czujnym okiem nauczyciela biologii- Pani Renaty Ficek. W efekcie ósmoklasiści na własne oczy mogli zobaczyć DNA owoców. Zajęcia laboratoryjne nawiązywały do zagadnień zdobytych i utrwalonych na lekcji biologii. Jednym z elementów poznania budowy DNA było wykonanie modelu DNA przez uczniów klasy VIII.

zdjęcia z zajęć laboratoryjnych zdjęcia z zajęć laboratoryjnych zdjęcia z zajęć laboratoryjnych zdjęcia z zajęć laboratoryjnych

do góry